Λουτρικές και τουριστικές εγκαταστάσεις «Αστέρος»

Aκτή Γλυφάδας, Aττική, 1955-1958

Aρχιτέκτονες
Περικλής Σακελλάριος (1903-1985)
Εμμανουήλ Βουρέκας (1905-1993)
Προκόπιος Βασιλειάδης (1912-1977)

Συνεργάτες αρχιτέκτονες
Aντώνης Γεωργιάδης (1921-)
Kωνσταντίνος Δεκαβάλλας (1925-)
Στην ακτή της Γλυφάδας η Aνώνυμη Ξενοδοχειακή Eταιρεία «Αστήρ», θυγατρική της Eμπορικής Tράπεζας της Eλλάδος, δημιούργησε τις
πρώτες οργανωμένες και μεγάλης επιρροής λουτρικές - τουριστικές εγκαταστάσεις της Eλλάδας μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
To συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό κόλπο και ορίζεται από δύο λιμενοβραγχίονες. Περιλαμβάνει εκατό ενοικιαζόμενους οικίσκους, διατεταγμένους κλιμακωτά σε συγκροτήματα των 5-6 μονάδων, το εστιατόριο και χορευτικό κέντρο «Αστέρια» στο βόρειο άκρο του και την οργανωμένη πλαζ στην οποία υπάρχουν τρεις ομάδες αποδυτηρίων των 70 μονάδων γύρω από τετράγωνες αυλές, εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών, μικρά καταστήματα και αναψυκτήριο. Κάθε οικίσκος περιλαμβάνει δωμάτιο, αίθριο, λουτρό και μικρή κουζίνα και όλοι μαζί αποτελούν συγκρότημα 200 κλινών.
Το συγκρότημα έχει τρεις ανεξάρτητες εισόδους : η μία οδηγεί προς την οργανωμένη πλαζ, η δεύτερη προς τους οικίσκους και η τρίτη προς το κέντρο «Αστέρια» που έχει καταστραφεί από πυρκαγιά.
Η διάσπαση των κτιρίων σε μικρά σύνολα και η χρήση ελαφρών κατασκευών, συνετέλεσε τόσο στην αρμονική ένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον όσο και στη διατήρηση της ανθρώπινης κλίμακας.
Η αντιμετώπιση του συνόλου του συγκροτήματος είναι μοντέρνα και κοσμοπολίτικη σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής. Αποτελεί πρωτότυπο συνδυασμό διαφόρων υλικών και μορφολογικών στοιχείων, όπως ξύλινες κατασκευές, επικαλύψεις με φύλλα αλουμινίου, επενδύσεις με μάρμαρο, εμφανείς πλινθοδομές, κ.λ.π.

ΣYΓKOINΩNIA