Παλαιά Aνάκτορα, σημερινή στέγη της Bουλής των Eλλήνων

Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, 1836-47, διασκευή 1929-35

Αρχιτέκτων:
Fredrich von Gärtner (1792-1847)
Αρχιτέκτων διασκευής:
Ανδρέας Κριεζής (1887-1962)



Η σημερινή στέγη της Βουλής των Ελλήνων, κατασκευάστηκε αρχικά ως ανάκτορο του Όθωνα, πρώτου μονάρχη της Ελλάδας. Είναι έργο του Fredrich von Gärtner , αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, ο οποίος σχεδίασε μεταξύ άλλων τα βασιλικά ανάκτορα του Μονάχου και το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Οι εργασίες ανέγερσης των παλαιών ανακτόρων άρχισαν το 1836 και ολοκληρώθηκαν το 1847.
Το κτίριο έχει ορθογώνια κάτοψη με δύο άξονες συμμετρίας. Δύο μεγάλες πτέρυγες, μήκους 94,18 μ. και πλάτους 15,50 μ. η καθεμία, διατάσσονται κάθετα πρός τον κύριο άξονα σε απόσταση 44,60 μ. μεταξύ τους. Συνδέονται με τρείς μικρότερες, κάθετα τοποθετημένες πτέρυγες, σχηματίζοντας τις δύο αυλές του κτιρίου . Η καλυπτόμενη επιφάνεια μαζί με τις αυλές είναι 6.950 μ2.
Το κτίριο είναι υπερυψωμένο κατά 1,5 μ. από τον περιβάλλοντα χώρο, και οι τέσσερις εξωτερικές του πτέρυγες αποτελούνται από ισόγειο και δύο ορόφους. Η οργάνωση των χώρων γίνεται από διαδρόμους που υπάρχουν κατά το μήκος όλων των πτερύγων σε όλους τους ορόφους. Η μεσαία πτέρυγα, στην οποία υπήρχε όροφος με ελεύθερο ύψος 14,20 μ. , συγκέντρωνε τους επισημότερους και πλουσιότερα διακοσμημένους και επιπλωμένους χώρους των ανακτόρων: τις αίθουσες «χορού-παιγνίων-τραπεζαρίας».
Οι όψεις διαμορφώνονται λιτά με κυρίαρχα στοιχεία τις προεξοχές των κεντρικών τμημάτων στην πρόσοψη και την πίσω όψη, οι οποίες αντιστοιχούν στην κεντρική πτέρυγα, στέφονται με αέτωμα και έχουν πρόπυλα Δωρικού ρυθμού. Κιονοστοιχία δωρικού ρυθμού υπάρχει και στη νότια πλευρά με δύο μικρά ιονικά πρόπυλα εκατέρωθέν της. Στο επάνω μέρος όλων των προπύλων υπάρχουν εξώστες με στηθαία.
Το 1884 πυρκαϊά κατέστρεψε το βόρειο τμήμα του κτιρίου, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Μια δεύτερη πυρκαϊά τον Δεκέμβριο του 1909 αποτέφρωσε όλο το κεντρικό τμήμα των ανακτόρων, το οποίο παρέμεινε ακατοίκητο μέχρι το 1929. Το μόνο σωζόμενο τμήμα του αρχικού κτιρίου είναι το μαρμάρινο κλιμακοστάσιο που ολοκληρώθηκε το 1847 και εξυπηρετούσε τους επίσημους χώρους υποδοχής.
Η μεταφορά της Γερουσίας και της Βουλής από το παλαιό Βουλευτήριο της οδού Σταδίου στα Aνάκτορα αποφασίστηκε το 1929. Με σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε το κτίριο να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες. Οι εργασίες άρχισαν το καλοκαίρι του 1930 και ολοκληρώθηκαν πέντε χρόνια αργότερα. Κατεδαφίστηκε όλο το κεντρικό τμήμα που είχε καταστραφεί από την πυρκαϊά του 1909 και στη θέση του κτίστηκαν η μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων και η αίθουσα της Γερουσίας, η οροφή της οποίας καλύφθηκε από γυαλί για να υπάρχει φυσικός φωτισμός. Το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή. Αφαιρέθηκαν μόνο τα πατώματα και αντικαταστάθηκαν με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ανοίχθηκε επίσης στη βορεινή πλευρά του κτιρίου μία επί πλέον είσοδος.
Η Γερουσία εγκαταστάθηκε πρώτη στο ανακαινισμένο κτίριο των παλαιών
ανακτόρων, στις 2 Αυγούστου 1934. Η Βουλή μεταφέρθηκε εκεί ένα χρόνο
αργότερα, την 1η Ιουλίου 1935, όπου άρχισε τις εργασίες της η Ε' Εθνική
Συνέλευση. Στο χώρο του προαυλίου προς την πλατεία Συντάγματος προστέθηκε το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, το έτος 1932, και αποτελεί έκτοτε το επίκεντρο των εθνικών εορτασμών.


ΣYΓKOINΩNIA