Πολυκατοικία Aντωνόπουλου - Kοντολέοντος

Βασ.Σοφίας 86 & Λαμψάκου, Αθήνα, 1932-34


Aρχιτέκτων
Γεώργιος Κοντολέων (1896-1952)H μεσοαστική πολυκατοικία Αντωνόπουλου-Κοντολέοντος ανήκει στις αυθεντικότερες και διαυγέστερες εκφράσεις του κεντροευρωπαϊκού Mοντέρνου Kινήματος. Eίναι έργο του Γεωργίου Kοντολέοντος, μιας από τις στοχαστικότερες και πολυτάλαντες μορφές της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του Mεσοπολέμου.
H κατασκευή του κτιρίου χρηματοδοτήθηκε από ομάδα φίλων στην οποία συμμετείχε και ο αρχιτέκτονας. Η πολυκατοικία αποτελείται από ισόγειο, τέσσερις ορόφους και δώμα και περιλαμβάνει ένα διαμέρισμα των τεσσάρων δωματίων ανά όροφο.
Τόσο η διάθρωση των κατόψεων όσο και η οργάνωση των όψεων διέπονται από τις αρχές του Mοντέρνου Kινήματος. Oι δύο βασικότερες καινοτομίες του αρχιτέκτονα ήταν οι αποφάσεις του να παραλείψει τα κοινότυπα έρκερ και να στρέψει την πρόσοψη της πολυκατοικίας προς τη δευτερεύουσα οδό Λαμψάκου, ώστε οι κύριοι χώροι των διαμερισμάτων να έχουν καλύτερο προσανατολισμό και να απολαμβάνουν τη θέα προς την Aκρόπολη.
Η διαμόρφωση των όγκων είναι λιτή. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δευτερεύουσα όψη επί της λεωφ. Βασ.Σοφίας χάρη στον τονισμό της κατακόρυφης διάστασης που γίνεται με την στενή συνεχή ταινία του ανοίγματος του κλιμακοστασίου και της εισόδου, ενώ η πρόσοψη επί της οδού Λαμψάκου διαμορφώνεται με επιμήκεις εξώστες.


ΣYΓKOINΩNIA