Πολυκατοικία Καλλιγά

Βασ. Σοφίας 25 & Νεοφ. Δούκα, 1954, 1951

Aρχιτέκτων
Κωνσταντίνος Καψαμπέλης (1905-1993)Κτισμένη σε μια από τις ακριβότερες συνοικίες της Αθήνας –το Κολωνάκι- η λευκή πολυκατοικία Καλλιγά αποτελεί το εντυπωσιακότερο δείγμα της κυρίαρχης τεχνοτροπίας των ετών 1950-60, δηλαδή του κλασικίζοντος μοντερνισμού. Είναι έργο του αρχιτέκτονα του Κ. Καψαμπέλη, ενός από τους πρωταγωνιστές της αστικής αρχιτεκτονικής στην Αθήνα του 1950 και ’60.
Η πολυκατοικία αποτελείται από ισόγειο και έξι ορόφους, οι δύο τελευταίοι από τους οποίους είναι σε εσοχή (ρετιρέ). Περιλαμβάνει έως και τέσσερα διαμερίσματα ανά όροφο.
Οι όψεις διαμορφώνονται με προθέσεις ηρεμίας και μεγαλοπρέπειας που παραπέμπουν στον παρωχημένο νεοκλασικισμό. Αυτό γίνεται με τη μημειώδη είσοδο, τον τονισμό των αξόνων συμμετρίας, την ελαφρά προεξοχή του κεντρικού τμήματος όπου βρίσκονται οι ημιυπαίθριοι χώροι (λότζιες), και την τριμερή διαίρεση καθ’ ύψος σε βάση που περιλαμβάνει το ισόγειο και τονίζεται με γείσο και συνεχή ζώνη στο ύψος των στηθαίων του πρώτου ορόφου, κορμό ο οποίος αντιστοιχεί στους τέσσερις τυπικούς ορόφους, και στέψη που ορίζεται από το γείσο του τέταρτου ορόφου.


ΣYΓKOINΩNIA