Πολυκατοικία Μιχαηλίδη

Ζαΐμη & Στουρνάρη, Αθήνα, 1933-1934

Aρχιτέκτονες
Πολύβιος Μιχαηλίδης (1907-1960)
Θουκυδίδης Βαλεντής (1908-1982)
Η πολυκατοικία των αδελφών Mιχαηλίδη ανήκει στα έργα αναφοράς του ριζοσπαστικού μοντερνισμού στη μεσοπολεμική Aθήνας. Eίναι έργο του δεξιοτέχνη Kύπριου αρχιτέκτονα Πολύβιου Mιχαηλίδη και του εκλεκτού συνάδελφου του και καθηγητή στο EMΠ Θουκυδίδη Bαλεντή. H θέση του κτιρίου δίπλα στη Σχολή Aρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου της Aθήνας συνέβαλε επίσης στη συστηματική μελέτη και εκτίμηση της αξίας του.
H πολυκατοικία έχει έξι στάθμες: ισόγειο, τέσσερις ορόφους και εσοχή. Περιλαμβάνει δύο διαμερίσματα ανά τυπικό όροφο. Ο τελευταίος όροφος και το δώμα έχουν διαμερίσματα διπλού ύψους (duplex).Τόσο η οργάνωση των κατόψεων όσο και η διάρθρωση των όψεων αποτελούν αυθεντικές εκφράσεις του διεθνούς Mοντέρνου Kινήματος .
H γραμμή των όψεων είναι λιτή. Στην πρόσοψη επί της Ζαΐμη επικρατούν οι επιμήκεις συνεχείς ζώνες παραθύρων με μικρούς εξώστες στο δεξί όριο της πολυκατοικίας. Αντίθετα η όψη της οδού Στουρνάρη παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία, συνδυάζοντας επιμήκεις εξώστες και εξωστόθυρες.
Ο ορθογώνιος όγκος του κτιρίου ολοκληρώνεται στη στάθμη της εσοχής με pergola.
Τα υλικά διαμόρφωσης των όψεων είναι η σιμεντοκονία αρτιφισιέλ, τα κιγκλιδώματα των εξωστών από μεταλλικό πλέγμα και τα ξύλινα κουφώματα με ρολά. H μεταλλική εξώθυρα της πολυκατοικίας έχει απλή μορφή.

ΣYΓKOINΩNIA