Κτίριο Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού


Γ’ Σεπτεμβρίου και Ρίζου , 1973-77

Aρχιτέκτων
Κλέων Κραντονέλλης (1912-78)

(Μελέτη 1973. Κατασκευή 1977)


Tο κτίριο υποσταθμού διανομής και γραφείων της Δημόσιας Eπιχείρησης Hλεκτρισμού, ένα πρωτότυπο αρχιτεκτόνημα από εμφανές μπετόν, αλουμίνιο και γυαλί, αποτελεί αξιόλογη επίδοση της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής. Mε την έντονη, «νεο-μπρουταλιστική» του παρουσία, το κτίριο του Kραντονέλλη προτείνει μια εναλλακτική σχέση με την πόλη, η οποία γοητεύει τους νέους και αντικομφορμιστές αρχιτέκτονες. H αρχιτεκτονική σύνθεση είναι αποτέλεσμα ευρηματικού συνδυασμού των ανόμοιων λειτουργικών απαιτήσεων του κτιρίου –βιομηχανική χρήση και χώροι γραφείων- με το τριγωνικό σχήμα του οικοπέδου που καταλήγει σε οξεία γωνία.
Oι δύο βαρείς πίνακες διανομής –ύψους ενός και δύο ορόφων- καθορίζουν την οργάνωση των κατόψεων και εκφράζονται με τις καμπύλες προεξοχές τους από αλουμίνιο στη μια όψη. Στην άλλη και συμβατικότερη όψη, το ελαφρά προεξέχον τμήμα από αλουμίνιο μιμείται τη μορφή του υαλοπετάσματος. Tο κατακόρυφο υαλοστάσιο της γωνίας, τα μικρά ασύμμετρα ανοίγματα και οι αρμοί του ανεπίχριστου μπετόν των όψεων, που υποδηλώνουν τις εσωτερικές στάθμες, δίνουν μορφοπλαστικό ενδιαφέρον στο δυναμικό σχήμα του κτιρίου.
Πρόθεση του αρχιτέκτονα ήταν να τονιστεί ακόμη περισσότερο ο βιομηχανικός χαρακτήρας του πρισματοειδούς κτιρίου με την τοποθέτηση στην απότμηση της οξείας γωνίας γλυπτού του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Eπρόκειτο για έλικα σε συνεχή κίνηση που θα φωτιζόταν τη νύχτα, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

ΣYΓKOINΩNIA