Μέγαρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Βασ. Κων/νου 48, Βασ.Γεωργίου & Ριζάρη, 1961-75

Aρχιτεκτονική μελέτη του
Γραφείου Δοξιάδη



Το κτιριακό συγκρότημα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (E.I.E.), αποτελεί ένα από τα βασικά πρότυπα της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Eλλάδα των δεκαετιών του ’60 και του ‘70. Είναι το πρώτο μεταπολεμικό κτίριο γραφείων του ελληνικού Δημοσίου το οποίο ευθυγραμίζεται με τις συγχρονες τάσεις. Το κτίριο είναι αντιπροσωπευτικό των απόψεων του ιδιοφυούς αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη, ιδρυτή ενός από τα μεγαλύτερα γραφεία οικιστικών μελετών της εποχής του με διεθνή δράση και αναγνώριση.
Tο συγκρότημα του E.I.E. χαρακτηρίζεται από την ορθολογιστική αντιμετώπιση της διάταξης των λειτουργιών αλλά και της σύνθεσης των όγκων. Aποτελεί πιστή εφαρμογή του μοντέρνου δόγματος «η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία» ("form follows function").
Tο κτιριακό συγκρότημα απαρτίζεται από τρεις λειτουργικά καθορισμένους όγκους: (α) τον επιμήκη όγκο του κτιρίου γραφείων που έχει έξι ορόφους, ισόγειο και υπόγειο, (β) τον χαμηλότερο, κυβικό όγκο της βιβλιοθήκης ο οποίος έχει μόνο τρία επίπεδα -υπόγειο και ισόγειο ύψους δύο ορόφων με πατάρι- και φωτίζεται από την οροφή, και (γ) τον μονόροφο όγκο της αίθουσας διαλέξεων που περιλαμβάνει την είσοδο, το foyer και ένα τετράγωνο αίθριο.
Η ισορροπία της αρχικής σύνθεσης των τριών όγκων ανατράπηκε λόγω του περιορισμού του κτιριολογικού προγράμματος από τον εργοδότη, ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αριστερού όγκου της αίθουσας διαλέξεων. Οι όψεις του κτιρίου έχουν λιτή διαμόρφωση, H επένδυσή τους με λευκό και κοκκινωπό μάρμαρο τους προσδίδει ένα ήπια μνημειακό ύφος. Οι όψεις του ψηλού όγκου του κτιρίου γραφείων διαμορφώνονται ακολουθώντας τον ορθογωνικό κάνναβο των παραθύρων, ενώ οι χαμηλοί όγκοι είναι συμπαγείς με λεπτές κατακόρυφες και οριζόντιες σχισμές ανοιγμάτων. Eξαίρεση αποτελεί η γυάλινη πρόσοψη της εισόδου.


ΣYΓKOINΩNIA