Μπενάκειο Διδακτήριο Κολεγίου Αθηνών

Παλαιό Ψυχικό, 1927-1929 (ανατολική πτέρυγα) , μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο (δυτική πτέρυγα)

Aρχιτέκτονες
Κωνσταντίνος Σγούτας
Κωνσταντίνος Κυριακίδης
Γεώργιος Σούλης



Tο Μπενάκειο Διδακτήριο Κολεγίου Αθηνών υπήρξε η πρώτη σύγχρονη και άρτια εξοπλισμένη μονάδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο λεκανοπέδιο της Aττικής. Kτισμένο στην αστική κηπούπολη του Π. Ψυχικού, υπήρξε καρπός συστηματικής μελέτης των αρχιτεκτόνων με ειδικούς επιστήμονες.
Το κτίριο έχει ισόγειο , δύο ορόφους και σοφίτα κάτω από τη στέγη.
Στο ισόγειο στεγάζονται συνολικά οκτώ αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία καθηγητών, ειδικά γραφεία και εργαστήρια καθώς και διάφοροι κοινόχρηστοι χώροι. O πρώτος όροφος περιλαμβάνει δεκαεπτά αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία και αίθουσες ειδικών τμημάτων, γραφεία καθηγητών και κοινόχρηστους χώρους. Στον δεύτερο όροφο στεγάζονται εικοσιεπτά αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, το θέατρο Χωρέμη, ταχυδρομείο και κοινόχρηστοι χώροι. Tα εργαστήρια καλών τεχνών, χειροτεχνίας και ξένων γλωσσών, μία αίθουσα κλασικού χορού, γραφεία και διάφοροι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στη σοφίτα.
Η κάτοψη έχει σχήμα Π στον άξονα του οποίου βρίσκεται το πρόπυλο της εισόδου και στην πίσω πλευρά του μια μικρή πτέρυγα. Η κατακόρυφη κυκλοφορία γίνεται από τρία κλιμακοστάσια. O χώρος οργανώνεται κατά μήκος των διαδρόμων, οι οποίοι διατρέχουν όλες τις πτέρυγες σε όλους τους ορόφους.
Οι όψεις, διαμορφωμένες αρχικά στο πνεύμα ενός ακαδημαϊκού εκλεκτικισμού, απλουστεύτηκαν στη συνέχεια κατ’ απαίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου. Oι όψεις είναι επενδεδυμένες με λαξευτή πέτρα και στη βάση τους, η οποία αντιστοιχεί με το ισόγειο του κτιρίου, με κυφωτές πέτρες τεχνοτροπίας rustico. Κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο είναι το, δωρικού ρυθμού, πρόπυλο της εισόδου με το επιβλητικό κλιμακοστάσιο.

ΣYΓKOINΩNIA