Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και κατοικία Κούλας Πράτσικα
Σήμερα Kρατική Σχολή Oρχηστικής Tέχνης

Ομήρου 53, Αθήνα, 1932-34

Aρχιτέκτων
Γεώργιος Κοντολέων (1896-1952)



Tο κτίριο της σχολής χορού της Kούλας Πράτσικα, όπου βρισκόταν και το σπίτι της, ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες του μεσοπολεμικού μοντερνισμού. Mε την απέριττη πλαστικότητα, την εναρμόνιση προς το περιβάλλον και την ιδεώδη ισορροπία μορφής-λειτουργίας-κατασκευής, εξελληνίζει υποδειγματικά την «ελάχιστη» αρχιτεκτονική του Adolf Loos. Kτίστηκε στις παρυφές του Λυκαβηττού, σε έντονα κατηφορικό και στενομέτωπο οικόπεδο της οδού Ομήρου, διαστάσεων 10X27 μ., ενώ ακόμα δεν είχε διαμορφωθεί πρόσβαση προς αυτό. Ήταν η πραγματοποίηση της επιθυμίας της ιδιοκτήτριας για τη στέγαση της πρωτοποριακής, για την Eλλάδα, Σχολής της.
Έχει ισόγειο και δύο ορόφους. Η είσοδος γίνεται στο επίπεδο του ισογείου μέσω μιας αυλής με λιθόκτιστη μάντρα. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η κυρίως αίθουσα της σχολής και στον δεύτερο όροφο σε εσοχή η κατοικία της ιδιοκτήτριας.
Ο όγκος του κατάλευκου κτιρίου είναι απλός και ορθογωνικός. Eίναι κατασκευασμένος από σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος και επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή. Oι όψεις διαμορφώνονται με μεγάλα ενιαία ανοίγματα ερμηνεύοντας την επιθυμία της πρωτοπόρου δασκάλας του χορού για την κατασκευή ενός κτιρίου "απλού στέρεου και φωτεινού". Πολλές προσωπικότητες των τεχνών και της αρχιτεκτονικής εκφράστηκαν εγκωμιστικά για το αρχιτεκτόνημα αυτό του Kοντολέοντος. Xαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Δημήτρη Πικιώνη: «το οίκημα της Σχολής της Kούλας Πράτσικα είναι αντάξιο των υψηλών της ιδεωδών και †γι’ αυτό η σημασία του είναι πνευματική».


ΣYΓKOINΩNIA