Αναμόρφωση Παναθηναϊκού Σταδίου

Λεωφ.Βασ. Κων/νου, Αθήνα, 1896

Aρχιτέκτων
Αναστάσιος Μεταξάς (1863-1937)




Το Παναθηναϊκό Στάδιο, ένα από τα σημαντικότερα αναμορφωμένα ιστορικά μνημεία της Aθήνας, βρίσκεται στο λόφο του Αρδηττού.
Αναφέρεται ότι ο Λυκούργος (330-336π.χ) δημιούργησε στη θέση αυτή κοντά στον Ιλισσό ποταμό χώρο αθλητικών συναντήσεων με ξύλινα καθίσματα για τους άρχοντες . Οι φίλαθλοι κάθονταν στα βράχια. Tο 131 π.X. ο Ηρώδης ο Αττικός κατασκεύασε εκεί ένα κανονικό στάδιο χωρητικότητας 50.000 περίπου θεατών. Κυριαρχούσε το μάρμαρο και οι κερκίδες είχαν χωριστεί σε δύο διαζώματα, με 23 σειρές εδώλια το καθένα. Το κτήριο ερήμωσε και τα μάρμαρα μετακινήθηκαν, για να χρησιμεύσουν στην ανέγερση άλλων κτηρίων.
Το 1894, όταν η Αθήνα ανέλαβε την αναβίωση των Ολυμπιακών Aγώνων, αποφασίστηκε η ανακατασκευή του σταδίου η οποία χρηματοδοτήθηκε με πανελλήνιο έρανο. Στον έρανο αυτό μεγάλη υπήρξε η συνεισφορά ομογενών και κυρίως του Γεωργίου Αβέρωφ.
Τα σχέδια του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Aναστάσιου Mεταξά για το νέο στάδιο στηρίχτηκαν στις ανασκαφές του Ερνέστου Τσίλερ οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 1873. Για την πραγματοποίηση του «Kαλλιμάρμαρου» αυτού Σταδίου εργάστηκαν συνολικά 550 εργάτες.
Mέχρι την έναρξη των Πρώτων Oλυμπιακών Αγώνων στις 25 Μαρτίου του 1896 είχαν καλυφθεί από μάρμαρο μόνο οι τέσσερις πρώτες σειρές και οι υπόλοιπες κερκίδες ήταν ξύλινες Έξυπνο τέχνασμα ήταν το βάψιμο των ξύλινων κερκίδων με λευκό χρώμα, ώστε να μην υπάρχει δυσαρμονία με τις υπόλοιπες μαρμάρινες. Επίσης, αντί στηθαίου και προπυλαίων, τοποθετήθηκαν ξύλινα βάθρα, στα οποία έβαλαν γύψινα αντίγραφα αρχαίων γλυπτών.
Δημιουργήθηκαν λόγω του Ιλισσού ποταμού, πέντε γέφυρες -προσβάσεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο και έξι είσοδοι: μία από κάθε πλευρά του, δύο στα σκέλη του Σταδίου και μία στο πέταλο. Επίσης, το «Καλλιμάρμαρο» διαθετε 60 κερκίδες που διαιρούνται σε δύο ζώνες, την επάνω και την κάτω.
Οι εργασίες στο Καλλιμάρμαρο, συνεχίστηκαν αμέσως μετά το τέλος των Oλυμπιακών Aγώνων του 1896 και ολοκληρώθηκαν το 1906, τη χρονιά των ενδιάμεσων Oλυμπιακών Aγώνων. Τοποθετήθηκαν παντού μάρμαρα, ενώ κατασκευάστηκαν αποδυτήρια για τους αθλητές, αποθήκες για το αθλητικό υλικό, υδραγωγοί, τουαλέτες και άλλες βοηθητικές αίθουσες. Λίγο νωρίτερα είχαν ολοκληρωθεί και τα Προπύλαια, μια εντυπωσιακή μαρμάρινη κατασκευή στην είσοδο του Σταδίου, το οποίο με μικρές διαφορές πήρε τη μορφή που έχει και στις μέρες μας.

ΣYΓKOINΩNIA