Πύργος Αθηνών

Λεωφ. Βασ. Σοφίας και Μεσογείων , Αθήνα, 1971-1973.

Aρχιτέκτονες
Ιωάννης Βικέλας (1931- )
Ιωάννης Κυμπρίτης (1930-)
Ο Πύργος Αθηνών είναι ο πρώτος γυάλινος ουρανοξύστης της Αθήνας, κατασκευασμένος με εισαγόμενα πολυτελή υλικά και συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Πρόκειται για συγκρότημα δύο γυάλινων κτιρίων γραφείων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους στο ύψος του πρώτου ορόφου. Στη βάση τους στεγάζουν καταστήματα. Το ψηλότερο κτίριο έχει ύψος 25 ορόφων και το χαμηλότερο 12. Yπάρχουν τρεις υπόγειοι όροφοι για τη στάθμευση αυτοκινήτων, τις αποθήκες και τα μηχανοστάσια.
Oι κατόψεις οργανώνονται γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα κυκλοφορίας και βοηθητικών χώρων, με τη χρήση κινητών χωρισμάτων που δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής της εσωτερικής διαρρύθμισης. O φέρων οργανισμός των κτιρίων είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και τα εξωτερικά τοιχώματα από υαλοπετάσματα με σκελετό αλουμινίου.
Η σύνθεση αποτελεί έντεχνη μίμηση αμερικανικών και ευρωπαϊκών προτύπων. H χρήση της αισθητικής του γυαλιού εδώ γίνεται με το νεοϊστορικό πνεύμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής γοήτρου του ‘60. Στη διαμόρφωση των όψεων επικρατεί ο κατακόρυφος άξονας με τον τονισμό των υποστυλωμάτων που επενδύονται με λευκό μάρμαρο και των κατακόρυφων διατομών των υαλοστασίων από καφέ ανοδειωμένο αλουμίνιο.

ΣYΓKOINΩNIA