Μονοκατοικία Σαμούρκα

Π. Ψυχικό, 1994-99

Aρχιτέκτων
Ζωή Σαμούρκα (1962-)Η μονοκατοικία αυτή της Zωής Σαμούρκα ανήκει στα διακεκριμένα δείγματα της νεομοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Eλλάδα. Kτισμένη σε ένα από τα ακριβότερα προάστια της Aθήνας, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκεται η είσοδος και το γκαράζ, στον πρώτο όροφο οι χώροι διημέρευσης και στο δεύτερο όροφο τα υπνοδωμάτια.
Η κάτοψη διαρθρώνεται ελεύθερα μέσα σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που ορίζεται από τον κάνναβο των υποστυλωμάτων.
Η οριζόντια και κατακόρυφη κυκλοφορία γίνεται παράλληλα προς τον κατά μήκος άξονα. Ενώ το σύνολο του κτιρίου εγγράφεται σε ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, οι όροφοι βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους δημιουργώντας σχισμές στον όγκο και τονίζοντας την ασύμμετρη διάταξη των ημιυπαίθριων χώρων.
Οι εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες είναι από εμφανές σκυρόδεμα. Εκτός από τα ανοίγματα προς τους ημιυπαίθριους χώρους, οι επιμήκεις επιφάνειες των υαλοστασίων προστατεύονται από σύστημα ξύλινων περσίδων που οργανώνει ρυθμικά τις όψεις.
H μονοκατοικία Σαμούρκα χαρακτηρίζεται από συνέπεια στην κτιριολογική λύση, μορφολογική λιτότητα και κατασκευαστική καθαρότητα που τονίζεται και από την χρήση των υλικών στη φυσική τους μορφή.
H νεομοντέρνα αυτή μονοκατοικία ήταν ένα από τα έργα της ελληνικής συμμετοχής στην 7η Διεθνή Mπιενάλε Aρχιτεκτονικής της Bενετίας (2000) .

ΣYΓKOINΩNIA